Gevolgen vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het vocht vanuit de kruipruimte optrekken, dit wordt ook wel capillair vocht genoemd. Capillair vocht komt voor als de funderingen in aanraking komen met grondwater. De stenen funderingen worden poreus, waardoor ze water als een spons het grondwater en het water in de kruipruimte opzuigen. Water trekt dan volgens natuurkundige wetten omhoog tot in de muren die in de kruipruimte staan. Het water verdampt dan in de kruipruimte en condenseert vervolgens waardoor de kruipruimte steeds vochtiger wordt. Verder kan een vochtige kruipruimte optreden als het leidingwerk lek is, of wanneer het grondwater hoog staat. 

Vocht in de kruipruimte kan grote gevolgen hebben

Als uw kruipruimte vochtig is, merkt u dit in het hele huis. Doordat de bodem van de kruipruimte vochtig is en de begane grond-vloer is warm doordat de verwarming in huis aanstaat, condenseert het vocht op de onderkant van de vloer. De nadelen hiervan brengen we graag voor u in kaart zodat u een goed beeld krijgt van de voordelen die het isoleren van de kruipruimte met zich meebrengt. We verdelen de nadelen van een vochtige kruipruimte in een aantal soorten nadelen:

Nadelen voor uw gezondheid en wooncomfort:

 • Een vochtige kruipruimte is een broeinest van bacterieën en schimmels. In vochtige kruipruimtes groeien daarom ook veel zwammen en schimmels. Dit kan de ademhaling verslechteren en zorgen voor hoesten en allergische reacties. 
 • Vocht in de kruipruimte zorgt voor meer tocht in huis, dit heeft niet alleen een nadelig gevolg voor het comfort in huis, maar hierdoor moet het lichaam ook harder werken om warm te blijven.
 • In natte kruipruimtes gedijen muggen en muizen erg goed. Dit heeft nadelige gevolgen voor uw gezondheid en het wooncomfort van uw huis.
 • Met een vochtige kruipruimte voelt de vloer kouder aan. Vooral in de winter is dit onaangenaam.
 • De vochtige muren zorgen voor een muffe lucht vol ziektekiemen.

Nadelen voor uw woning:

 • Het vocht via de vloer capillair in de funderingsmuren trekt, waardoor ook deze muren beschadigen.
 • De fundering kan worden aangetast doordat de muren poreus worden.
 • Het leidingwerk kan verroesten en dus sneller slijten.
 • Het energielabel van het huis is vaak lager als er geen kruipruimte isolatie is toegepast.
 • Stuclagen en behang kunnen loslaten

Wat kunt u doen tegen een vochtige kruipruimte?

Een vochtige kruipruimte is redelijk eenvoudig te verhelpen. EPS-korrels hebben erg goede isolerende kenmerken en worden door veel huizenbezitters en VVE's ingezet om vocht voor lange tijd uit de kruipruimte te verbannen. EPS-korrels kunnen in vrijwel iedere kruipruimte worden aangebracht. Ook in kruipruimtes die slecht begaanbaar zijn of veel kleine hoekjes hebben. U kunt zelf de EPS korrels kopen en aanbrengen, maar u kunt ook een kruipruimte isolatie specialist de werkzaamheden uit laten voeren. Het voordeel van een specialist is het feit dat zij direct de EPS-korrels goed aan kunnen brengen. Bent u benieuwd wat Kruipruimte Isolatie Holland voor u kan doen om de gevolgen van een vochtige kruipruimte te verhelpen? Vraag dan vrijbljvend een offerte aan!

 • * velden zijn verplicht.